Fra avlsrådet

Avlsrådet: Kamilla Jensen og Line Krestensen
Statistik for 2011
2011 var året vi fik hul på bylden i avlen. Men ikke uden smerte. Vorherre ønsker det åbenbart ikke nemt for os. Kennel Hola Danica kom i foråret med et helt enestående kuld på 3 hvalpe. Kennel Kamajo fulgte godt efter hen over sommeren med en enkelt lille fin hvalp i kuldet. I efteråret kom glæden også hos Kennel Weversteds Prazsky med en enkelt fin hvalp. 5 sunde hvalpe blev det til. Selv om vi ikke kan nå Sverige, Norge eller Tyskland til sokkeholderne med deres 20-50 hvalpe om året, jubler vi og er stolte over, at det endelig er lykkedes med nogle få kuld.

Men det har ikke været uden sved og tårer – både i parring, drægtighed og fødsel.
Ordet, der har ligget på alles læber, er – resorbering Det utrolige og uforklarlige.
Resorbering er, når tæven nedbryder et foster til næsten ingenting. Fra en fuldt udviklet hvalp til en sort klat på utroligt kort tid. Resorbering kan ske af mange oversager. Stress kan være en del af en forklaringen. Avlsrådet har kendskab til 2 tilfælde i år, hvor en enkelt, eller flere hvalpe er blevet resorberet. Det er uforklarligt, hvad der sker, hvordan det opstår, og hvor vi skal finde fejlen henne, for der er ingen, som rigtig har den store viden om det, men man ved, at det forekommer både hos mennesker og dyr. Problemet med resorbering findes i alle racer. Vi har hørt om tilfælde i andre lande. Dyrlæge Nina Diers fra Ølby Dyrehospital forsker i resorbering. Hun vil give avlsrådet informationer, så snart man finder ud af noget. I øjeblikket er fokus rettet mod stråforkorter i korn, som bruges i foderet.

Avlsrådet har sat sig for at samle oplysninger ind om resorbering i de danskavlede kuld og med tiden samle viden om emnet. I år blev 6 hunde avlsgodkendte ved bonitace i Tjekkiet. 1 han og 5 tæver. 2 af dem blev optaget i det tjekkiske hunderegister. Det er en god fremgang. Nyt blod til landet og flere i avl med tiden.
Der er fundet enkelte tilfælde af patella hos nogle hunde, men størstedelen af hundene er testet patellafri, hvad avlsrådet er meget glade for.

På generalforsamlingen i foråret blev det vedtaget at følge DKKs sundhedskrav på patella for selskabshunde. Ingen avl på en patellagrad højere end 1. Hunde med grad 1, skal parres med grad 0. Hunden skal testes efter 12 måneder og før avl. Med disse krav håber avlsrådet selvfølgelig, at vi i fremtiden i Danmark kommer til at stå stærkere og bedre inden for sundhed af racen. Vores mål er en sund og stærk race.
Tjekkiet har også sat lidt krav til patella – ikke meget, men en start. De har indført krav på fremvisning af patellatest til bonitace.Indavlsprocenten for årets kuld forbliver lidt høj. FCI max. grænse for indavl er 6,25%. Man bør ikke avle højere end det. Med så få blodlinier racen i forvejen har, skal man som opdrætter være meget opmærksom på indavlsprocenten. Det vil komme til at slå os hårdt i fremtiden med at finde nye blodlinier at parre med.
Indavlsprocenten kan findes på den tjekkiske database, under ”ověřit příbuznost”. Hanhund først og tæven nedenunder. Find hundene med pilen, eller prøv at skrive deres navne. Det er navnet i rammen med pilen systemet søger efter.
Kontakt evt. avlsrådet om hjælp.
Avlsrådet ønsker alle opdrættere held og lykke med 2012. Vi håber det bedste for jer og ser frem til endnu et spændende år med forhåbentligt vellykkede parringer, drægtigheder, fødsler og fantastiske hvalpe. Husk avlsrådet altid klar med hjælp og råd.

Kuld i 2011
Kennel: Hola Danica’s Opdrætter: Benny Steen Larsen
Forældre:
Hanhund: Freddie Mercury Fedar PL: 0/0 Tæve: Clea z Pískovcového lomu PL: 0/0
Indavlsprocent: 0 % Født: 26/4 2011 Hanner: 2 Tæver: 1
Hvalpenavn:
Balder Køn: Han Farve: Black/Tan Vægt: 96 g
Becki Køn: Tæve Farve: Black/Tan Vægt: 97 g
Bullit Køn: Han Farve: Black/Tan Vægt: 81 g 

Kennel: Kamajo’s Opdrætter: Birgit Sørensen
Forældre:
Hanhund: Florian Nermin PL : 0/0 Tæve: Shakira Luky Tria Fedar PL: 0/0
Indavls Procent: 2 % Født: 9/7 2011 Hanner: 1 Tæver:
Hvalpenavn:
Amadeus Køn: Han Farve: Black/Tan Vægt: 83 g
Kennel: Weversteds Prazsky Opdrætter: Britta Væversted Jensen
Forældre:
Hanhund: Gary Agarius PL : 0/0 Tæve: Marlenka Čekanka PL: 0/0
Inavls Procent: 7 % Født: 20/10 2011 Hanner: 1 Tæver:
Hvalpenavn:
Alex Køn: Han Farve: Black/Tan Vægt: 153 g

Boniterede hunde år 2011:
Radotin:
Shakira Luky Tria Fedar
Rasna:
Gosha z Jeřic
Melisa od Hradu Bradlec
Misha
Tiny 

Hostoun:
Merry z Chržínského ranče
Missy z Chržínského ranče
Nye hunde til Danmark:
Horymir Nermin ( Grizzly Alimak x Cony Nermin )
Evita Queen Lu Fedar ( Denny Agent Arnak x Bessy Zářící Sírius )
Sagir z Vyšehradského podhradí ( Erik od Hradu Bradlec x Edita z Vyšehradského podhradí )
Princezna z Jeřic ( Freddie Mercury Fedar x Winnie z Jeřic
Gwendallyn Gio Gi Fedar ( Kubík od Hradu Bradlec x Granulka Proper Puppy) 

Med de sidst ankomne er vi oppe på 43 pk med stamtavle i Danmark. Nogle ejere ønsker ikke kontakt til klubben.