Tænder

Tandsæt

Prazsky Krysarik har ofte problemer med, at de ikke taber deres mælketænder, når de blivende tænder vokser frem i 6-måneders alderen. Man vil så kunne se, at de nye tænder vokser frem bag ved mælketænderne, så de sidder dobbelt. Det kan ramme alle tænder, men ses oftest ved hjørnetænderne og de små kindtænder.
Typisk er det nogle få af tænderne, der sidder dobbelt, og hvis man sikrer sig, at hunden har rigeligt med tyggeben o.lign at bide i, falder de oftest ud af sig selv.
Hvis mælketænderne ikke er faldet ud i 8-måneders alderen, skal man gå til dyrlægen og få dem fjernet, så de ikke skader de blivende tænders tandstilling.

Ifølge standarden skal Prazsky Krysarik have symmetrisk udviklede kæber, der løber sammen mod næsen. Den skal have saksebid og et fuldstændigt tandsæt er ønskeligt, dog tolereres at der mangler op til fire tænder (udover P1 og M3), heraf højest en fortand.
Uregelmæssig tandsætning og tungebid anses for fejl, mens manglende tænder (bortset fra P1 og M3) er en diskvalificerende fejl. Af hensyn til de blivende tænders sundhed, er det vigtigt, at hunden altid har gode tyggeben til rådighed. Det er også en god ide, at vænne den til at få børstet tænder.

Små hunderacer har større tendens til at få tandsten end store racer. Det gælder også for Prazsky Krysarik. Problemet kan begrænses og udskydes ved regelmæssig tandbørstning og ved at hunden altid har gode tyggeben til rådighed.
Tandsten dannes af den plak, der dannes af bakterier og madrester på kanten af tænderne langs tandkødsranden. Kommer der for meget tandsten skal det renses væk. Kan man ikke gøre det selv, må man en tur til dyrlægen for at få det gjort. Hvis man ikke sørger for regelmæssigt at fjerne tandsten på sin hund, risikerer man, at den får tandkødsbetændelse, der kan udvikle sig til løse tænder (paradentose). Du kan læse mere om tandsten og mundhygiejne her.

Fortænder Kindtænder Tandsæt
Fortænder med fint saksebid. Her ses de små kindtænder P1-P3. Her kan man se alle overmundens tænder.