Aktivering

Med næsen i et musehul
Selv om Prazsky Krysarik er en meget lille hunderace, er den meget robust og aktiv. Den kan tåle at gå lange ture og holder meget af at blive aktiveret gennem leg og ved at løbe frit omkring, hvor den flittigt bruger næsen til at undersøge omgivelserne. Det kan stærkt anbefales at træne elementær lydighed med sin hund, dels fordi det er vigtigt, at man har kontrol over sin hund, dels fordi det er med til at stimulere hunden. Netdyredoktor har en udmærket oversigt over en række øvelser, man kan træne med sin hund.Det kan ikke anbefales at løbe eller cykle med sin Prazsky Krysarik, da risikoen for uheld er alt for stor. Det kan anbefales at gå til hvalpe- og lydighedstræning, men er der ikke etableret et hold for små hunderacer, skal man være meget påpasselig, da de store hundes voldsomme leg let kan skade den lille hund.

 Prazsky Krysarik er meget lærenem, og de fleste kan hurtigt lære at apportere små bolde og lignende. De er meget hurtige, udholdende og er svære at køre trætte.

På trods af deres størrelse kan både hund og ejer få stor fornøjelse af at træne agility.

Agility

Selvfølgelig skal forhindringerne tilpasses hundens størrelse, men ellers er der ingen grænser for, hvilke øvelser, man kan træne hunden i.
De fleste Prazsky Krysarik er glade for vand og kan sagtens svømme. Man skal dog være opmærksom på, at de pga. af deres lave kropsvægt hurtigt bliver afkølet, så man skal ikke lade sin hund svømme i koldt vand. På en varm sommerdag, kan den dog have glæde af en dukkert.

Hvis man har planer om at gå på udstillinger med sin hund, er det vigtigt at man forinden går til ringtræning, så både hund og ejer blive vænnet til andre hunde, stemningen og at blive undersøgt af fremmede dommere. Dansk Kennel Klub tilbyder ringtræning flere steder i landet.


Agility – hvad går det ud på og dur en Prazsky Krysarik til det???

Af: Anne Bjørnstrup

Mighty og Houdini

Jeg blev en fan af denne sport for omkring 15 år siden. Dengang var det mine forældres gamle Cairn Terrier, der måtte knokle rundt på agilitybanen efter et lille stykke pølse. Med tiden er jeg selv blevet uddannet agilitytræner inden for DGI og har undervist alt fra begynderhunde til elitehunde. Jeg har gennem årene, der er gået, haft flere forskellige mere eller mindre egnede hunde og lever nu under samme tag som min Border Collie på 6 år, Mighty, og min PK på 2 år, Houdini.

Jeg træner dem begge i agility – og der er en verden til forskel på dem.
Mighty er gennem tusinder af generationer avlet til at vurdere fårenes næste træk under høj fart og er dermed ekstrem følsom over for det kropssprog, jeg viser hende for at guide hende korrekt gennem banen, og samtlige af hendes fejl ved konkurrencer skyldes, at jeg ganske simpelt ikke når at tænke i samme fart, som hun løber.

Houdini derimod har måttet lære alt om mit kropssprog fra bunden, og der skal nok være en del, der har rystet på hovedet af mig, når jeg på lufteturene har prøvet at forklare ham med kroppen, hvad jeg ville have ham til – det kan se ganske komisk ud! Desuden har jeg måtte kæmpe lidt ekstra for at motivere ham, i forhold til arbejdsnarkomanen Mighty, især i situationer, hvor lækre damer vimsede rundt på træningspladsen.

Houdini til agility

For at finde ud af om agility er noget for dig og din PK, skal du selvfølgelig lige vide, hvad sporten går ud på. Agility er først og fremmest en konkurrence på tid, hvor hunden skal gennem en nummereret bane med færrest fejl muligt. Banen er bygget med de mange forskellige forhindringer, som en agilitybane består af, og det er ikke tilladt at røre sin hund undervejs – men til gengæld kan man bruge alle de kommandoer, man har brug for.

De fleste mennesker dyrker denne sport for at lave noget sjovt sammen med sin hund. Og de fleste hunde elsker det. Alle hunde kan trænes i agility, dog er der hunde, der er mere egnet til at dyrke sporten på konkurrenceniveau – det er de hunde, der fra naturens side er bygget lette og hurtige, og her er vores PK perfekte. Uanset hvad niveau man ønsker at dyrke sporten på, kræves der flere byggesten for, at det bliver en succes at træne med hunden.

Den ene byggesten er motivation. Ingen hunde er avlet til at dyrke agility, så derfor skal hunden motiveres til at lære de forskellige forhindringer. Motivationen er alfa omega, for hvis hunden ikke er motiveret til indlæring, bliver det hverken sjovt for hund eller ejer. Typisk motivation for en PK er legetøj, som er egnet til belønning, fx bolde, kaninskind eller godbidder såsom små skinketern eller pølsestykker.

Den anden byggesten er selvtillid. Har hunden ikke selvtillid på forhindringerne og banen, vil træningen heller ikke blive sjov, og farten vil desuden være derefter. Derfor er det vigtigt at bygge hundens selvtillid grundigt op fra starten af og rose hvert eneste initiativ, som hunden tager på banen.

Den sidste byggesten er tålmodighed, for uden den evne kan man lige så godt lade være med at træne. Al indlæring på en hund kræver massevis af tålmodighed, og man skal forvente gode dage og dårlige dage.

En stolt Houdini

Får man styr på byggestenene, kan man komme rigtig langt med sin PK i agilitysporten, og jeg kan love jer for, at det virkelig er noget, de elsker. Jeg håber, at denne artikel har givet jer lidt blod på tanden til at prøve sporten af med jeres PK. Hvis I vil læse mere om agility og motivation, kan I læse de artikler, jeg har skrevet om emnet på min hjemmeside, hvor I også kan se lidt videoer af Houdini i aktion på agilitybanen.

Agilitydagen i Smørum ved Ballerup på Sjælland vil der være mulighed for at se lidt agility, få lidt intro og selv få testet jeres PK’er på banen – så der er lagt op til en hyggelig og lærerig dag.

De venlige hilsner
Anne & Houdini