Patella luxation

Patella (knæskal) luxation (forskydning) – også kaldet løse knæskaller – er almindeligt

forekommende hos mange små hunderacer herunder også Prazsky Krysarik. Man opdager det typisk ved at hunden ind imellem hinker på det ene eller begge bagben. I milde tilfælde, hvor tilstanden er kortvarig og hunden selv retter benet ud, er operation overflødig, men hvis tilstanden bliver alvorlig og hunden har problemer med at rette benet ud, eller man får indtryk af, at den har ondt, kan en operation komme på tale.

Rent statistisk ses tilstanden 13 gange oftere hos små racer end hos store racer, og den ses 1,5 gange oftere hos tæver end hos hanhunde.

Da tilstanden er arvelig, bør man ikke avle på hunde med tydelig tendens til patella luxation. Patella luxation skyldes normalt ikke forandringer i selve knæskallen. Det er som regel forandringer i hele bagbenet, der fører til løse knæskaller. Da disse forandringer kommer gradvist i vækstperioden, ses de første tegn på nedarvet patella luxation ofte i en ung alder.
Patella luxation ses sjældent som følge af skader, men en skade kan få knæskallen til at glide ud af sit normale leje. Når knæskallen er sat eller gledet på plads, fungerer knæet normalt igen. Generelt er symptomerne værre, jo tungere hunden er.

Da patella luxation i den form, der findes hos Prazsky Krysarik typisk er polygenetisk nedarvet (forårsaget af flere gener i samspil), vil problemet være stigende med øget indavlsgrad.
Det er set hos andre små hunderacer, at stigende popularitet, med deraf følgende stigende indavlsgrad, giver flere tilfælde af patella luxation. Man skal derfor i avlsarbejdet være meget opmærksom på problemet.

Avlsrestriktioner vedrørende Patella Luxation pr. 1. januar 2011.

På klubbens generalforsamling blev der besluttet at klubben skal følge DKK/KSS avlsregler vedrørende Patella Luxation.

Gælder for samtlige avlshunde i Dansk Prazsky Krysarik Klub.
PL 0 må bruges i avl
PL 1 må kun parres med PL 0
PL 2 og PL 3 må ikke benyttes i avl
Undersøgelsen kan tidligst foretages, når hunden er 12 måneder gammel og skal kun foretages en gang i hundens liv. Da racen ikke er optaget i FCI og endnu ikke er under DKK kan medlemmer ikke købe en patella attest på DKK hjemmeside www.hundeweb.dk.
Patella Luxation attest kan hentes her.

Undersøgelsen skal laves af en autoriseret dyrlæge. Dyrlægen kan udfylde skemaet f.eks. i forbindelse med det årlige sundhedscheck.
Formularen skal sendes til Line Krestensen i Avlsrådet.

Benyttelse af udenlandske hunde:
Patella kan undersøges af enhver udenlandsk dyrlæge. Indsend kopi af patella attesten til Line Krestensen i Avlsrådet, hvor den derefter vil blive registreret under hvalpene.

Undersøgelsesvejledning for Patella Luxation. Kilde: DKK Af Helle Friis Proschowsky, dyrlæge – ansat hos Dansk Kennel Klub:

Undersøgelsen foretages med hunden stående på et bord.
Beroligende medicin/sedation bør undgås af hensyn til opretholdelsen af normal stramhed i ledbånd og ligamenter.
For tæver anbefales det, at undersøgelsen foretages midt imellem 2 løbetider.
Hunden skal stå med normal støtte på det bagben, der skal undersøges. Bagbenet skal være strakt, men ikke overstrakt. Patella fattes mellem tommel- og pegefinger og bevægeligheden vurderes med et let tryk først til den ene, og derefter til den anden side. Hvis patella kan skubbes udenfor knoglefuren, vurderes den som værende luxeret.
For at vurdere af graden af luxation, bøjes og strækkes knæet inden for de normale Fysiologiske grænser.

  • Grad 0: Normal, ikke luxeret patella.
  • Grad 1: Patella ligger på plads men kan luxeres manuelt. Patella vender spontant tilbage til normal position, f.eks. når bagbenet bøjes.
  • Grad 2: Patella kan let luxeres enten manuelt eller spontant. Patella forbliver hovedsageligt luxeret, også under bevægelse, men kan skubbes tilbage til normal position manuelt.
  • Grad 3: Patella er permanent luxeret og kan ikke skubbes tilbage til normal position.

Højre og venstre bagben vurderes separat. Hvis der er forskel på højre og venstre bagben, er det den dårligste status, der er gældende.

F: Femur (lårben), Fh: Femurhals, P: Patella (knæskal), Fi: Fibula (skinneben), T: Tibia (lægben).

Figur A: Leteral luxation. Ingen knogleforandringer, men løse knæskaller som følge af alderssvækkelse af sener og muskler.

Figur B: Medial patella luxation. Her er for lille vinkel mellem lårben og lårbenshals. Set bagfra falder knæet udad, så hunden bliver hjulbenet. Denne form er arveligt disponeret/polygenetisk nedarvet, da det afhænger af lårbenets form. Det er denne form, der kendes hos Prazsky Krysarik

Figur C: Lateral patella luxation. Her er for stor vinkel mellem lårben og lårbenshals. Set bagfra falder knæet indad, så hunden bliver kalveknæet. Denne form ses kun hos større hunderacer.