FAQ

Om klubben

  • Hvordan bliver jeg medlem?

    Du udfylder indmeldelsesblanketten og indbetaler kontingentet. Herefter er du fuldgyldigt medlem.
  • Hvad koster det?

    Det koster 250 kr om året for det første medlem i husstanden og 125 kr hvert af de efterfølgende medlemmer i samme husstand.
  • Hvad går pengene til?

    Kontingentet dækker primært udgifter til Nyhedsbrevet, hjemmesiden og kontorhold (porto og kuverter). Da klubben er ung, er kassebeholdningen lav, så der er ikke råd til så meget andet. På lidt længere sigt forventes det, at der bliver mulighed for at give tilskud til forskellige klub-aktiviteter som træf og udflugter, men det er der ikke taget beslutning om endnu.

Om avl

  • Kan racen stambogsføres herhjemme?

    Ja, pr. 1. januar 2013 er racen blevet optaget i DKK's x-register. Det betyder, at man nu kan få danske stamtavler og udstille i Danmark. Tjekkerne arbejder stadig på at få racen anerkendt af FCI, men før dette er sket, kan racen ikke officielt anerkendes i andre lande.
  • Hvad er bonitace?

    Bonitace er en avlskåring i Tjekkiet. For at få hunden avlsgodkendt, skal den være fyldt et år, den skal overholde standarden og være i god fysisk form. Du kan læse mere om bonitace her
  • Kan min hund blive avlsgodkendt, selv om den ikke har stamtavle?

    Nej. Det kan man ikke mere.
  • Er hunden så avlsgodkendt, når den har været på bonitace?

    Nej, det er den ikke. Hunden skal først opnå en godkendt bedømmelse på en officiel udstilling.
  • Hvor mange tænder må hunden mangle for at blive godkendt på bonitacen?

    Det er diskvalificerende, hvis hunden mangler mere end fire tænder i alt (bortset fra P1 og M3), samt hvis den mangler to eller flere fortænder.
  • Når hunden er avlsgodkendt, kan man så bare avle løs?

    Nej, DKK mener, at ens tæve højst må få 4-5 kuld i sin levetid. Sidste kuld inden tæven fylder 8 år.
  • Hvor mange kuld må en avlstæve højst få om året?

    DKK mener, at en tæve gerne må få 2 kuld i træk inden for samme år, men efterføglende SKAL den have en løbetids pause.
  • Findes der godkendte opdrættere herhjemme?

    Ja, der findes nogle få godkendte opdrættere herhjemme. De kan findes under Danske Opdrættere. Der foregår dog en hvis ukontrolleret avl herhjemme, som kan give udmærkede hvalpe, der dog i de fleste tilfælde ikke overholder standarden. Sådanne hvalpe kan dog være udmærkede kæledyr, hvis de kommer fra et godt hjem og er sunde og raske. Læs mere om anskaffelse af hvalp her .
  • Hvad koster en Prazsky Krysarik med stamtavle?

    Det er meget forskelligt fra opdrætter til opdrætter, men typisk imellem 10000 og 15000 kr.
  • Hvor mange lande er racen godkendt I og kan udstilles?

    Tjekkiet, Sverige, Norge, Danmark, Finland, Tyskland, Slovikiet, Rusland, Hvid Rusland, Aserbajdsjan, Bulgarien, Cyprus, Estland, Georgien, Kazakhstan, Letland, Litauen, Moldova, Filippinerne, Rumænien, Tyrkiet, Ukranie og Polen.

Om racen

  • Hvor stammer racen oprindeligt fra?

    Racens kan spores helt tilbage til dengang man kaldte en del af Tjekkiet for Bohemia. Det siges at kong Vladislav II (1110-1174) have rottehunden ved sin side. Kongen elskede racen så meget, at han gav den som gaver til andre konger i Europa. Den polske konge Boleslav II (1058-1080) havde 2 Prazsky Krysarik, som han have fået som gaver fra kong Vladislav II. Læs mere om racens historie her
  • Hvornår begyndte racen at komme til Danmark?

    De første eksemplarer af racen kom til landet omkring 2002-2003. Siden er det gået stærkt, og racen er efterhånden meget udbredt. Det er svært at sige, hvor mange der findes i Danmark, da de fleste eksemplarer af racen desværre er kommet hertil via hundehandel, men vi formoder at tallet ligger omkring 550. En del af dem er opdrættet i Danmark på de importerede hunde. Denne avl er desværre helt ukontrolleret og afkommet er af meget svingende kvalitet, men man kan være heldig at finde rigtigt fine dansk-avlede hvalpe.
  • Hvilke farver er godkendte?

    Prazsky Krysarik kan være black/tan, brun/tan, blå/tan, gul eller rød. Senest er også bluemerle/tan blevet godkendt. Ensfarvet sort er ikke godkendt, ligesom hvide pletter og aftegninger ikke godkendes. Læs mere i standarden og i artiklen om farver.
  • Hvordan er Prazsky Krysarik’s temperament?

    Prazsky Krysarik har et meget afbalanceret temperament, er kælen og meget nysgerrig. Når den løber, er den meget hurtig, smidig og udholdende. Overfor ejeren er den venlig og tillidsfuld. Overfor fremmede er den mistroisk og reserveret. Den passer til enhver familie, som værdsætter dens naturlige elegance og venlige karakter. Den kan sagtens gå meget lange ture og den elsker at lege bold. Den er meget lærenem og anvendes i vid udstrækning til agility i Tjekkiet.

Diverse

  • Hvad er KPPPK?

    Det er den tjekkiske PK-Klub Klubu Přátel psů Pražských Křysaríků. Klubben blev grundlagt tilbage i 1980 af en gruppe opdrættere, hvorrefter man begyndte at registrere racen. Den første registrerede opdrætter af racen var Fru. Libuše Ondroušková fra Starkoč nær Náchod, nordøst for Prag. Hun etablerede den første kennel for racen ved navn Odkaz Středověku, hvilket betyder ”Kulturarv fra middelalderen”. Her blev første registrerede tæve Anni Odkaz Středověku født i det første kuld af tæven Kikina og hannen Filipa den 12. september 1982.